Orgel Bijbelboek

De nacht is ver gevorderd, de dag is nabij. Laten wij dan de werken der duisternis afleggen en aandoen de wapenen des lichts!

Romeinen 13:12

Nieuws

Terug naar overzicht

Thema Ik ben de ware wijnstok


Datum: 29 juli 2024

Op zondagmorgen 4 augustus leidt ouderling Henk Aperloo uit Wilnis de dienst om 10 uur in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer.
Het Bijbelgedeelte is Johannes 15: 1 – 8 “De ware wijnstok en de ranken” In dit gedeelte geeft Jezus onderwijs aan zijn discipelen. Hij gebruikt daarbij het beeld van de wijnstok, het beeld dat in het Oude Testament op Israël toegepast. Jezus neemt de plaats van Israël als wijnstok in. Hij begint de geschiedenis van Israël opnieuw, maar nu met vrucht voor God en met zegen voor anderen. Hij is de ware, de waarachtige wijnstok. Christus is de bron van alle ware vrucht voor God op aarde. Hij is de ware wijnstok, waaruit elke rank vrucht kan dragen. De gelovigen worden vergeleken met ranken aan een wijnstok. De Vader wordt voorgesteld als de wijngaardenier, Die de grootste zorg aan de ranken besteedt, zodat zij zoveel mogelijk vrucht zullen dragen.
De wijnstok en de ranken leggen de nadruk op de verbinding van gelovigen met Christus als een uiting van het nieuwe leven wat blijkt uit het dragen van vrucht. Verbinding met de Here Jezus als levensbron is de voorwaarde voor het dragen van vrucht. Los van Jezus is het onmogelijk om vrucht te dragen en is het onmogelijk ook maar iets te doen wat tot eer is van de Vader. We zijn voor alle dingen volkomen afhankelijk van Hem. Het loslaten van Christus betekent dan niet alleen dat er geen vrucht wordt gedragen door de rank, maar dat de rank verdort en dat hij in het vuur wordt geworpen om hem te verbranden. Degene die dat aangaat kan als verloren worden beschouwd. Vrucht dragen is geen gemakkelijke zaak. Het kan alleen in de weg van navolging van de
Here Jezus. Vrucht dragen moeten we leren, daarin moeten we groeien. Vrucht dragen is een geestelijk proces van inzicht krijgen in Gods gedachten hoe we Hem eren. We mogen de Here Jezus beschouwen als onze Leermeester Die niet alleen vertelt hoe het moet, maar ook door Zijn verhouding tot de Vader voorleeft hoe het moet.
Belangstellenden zijn van harte welkom in de diensten op Kon. Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf volgen via www.youtube.com/@cgkmijdrecht/streams Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel